Hosting en domeinnaam van uw website/-shop

Het domeinnaamsysteem is bedacht om orde te scheppen op het wereldwijde web. Alle computers die met het internet verbonden zijn, hebben een adrescode (zgn. IP-adres) dat bestaat uit nummers. Een domeinnaam moet makkelijk en allesomvattend zijn, zodat uw relaties het adres makkelijk kunnen onthouden.

Een domeinnaam bestaat uit een zelf gekozen tekst, die mag bestaan uit letters, cijfers en liggend streepje (‘-‘). Het eerste deel, ‘www.’, verwijst naar World Wide Web. Daarnaast kent een domeinnaam een extensie. Deze extensies kunnen verwijzen naar een land, maar er zijn ook internationale varianten als ‘.com’.

Hosting

Een website bestaat uit tekst en afbeeldingen die, net als op je eigen computer, worden opgeslagen in bestanden. Om uw website publiek opvraagbaar te maken, moeten deze bestanden op een systeem worden opgeslagen dat continu is verbonden met het internet. Zo’n computersysteem noemen we een ‘webserver’ en de bijbehorende dienst ‘webhosting’.

De hostingprovider zorgt ervoor dat de bestanden van uw website dag in dag uit te benaderen zijn. Daarnaast kunt u ook e-mailen via de domeinnaam die u heeft geregistreerd.

Provider

Er bestaan vele hostingproviders, die over het algemeen verschillende abonnementsvormen aanbieden. Het abonnement dat het beste bij u past, hangt voornamelijk af van de totale omvang van de website en het aantal bezoekers. Elk abonnement kent namelijk een bepaalde hoeveelheid schijfruimte en dataverkeer. Ook kunt u bij een hostingabonnement vaak meerdere e-mailadressen laten aanmaken en soms is de registratie van uw domeinnaam bij de prijs inbegrepen.

Meer weten?

Geschreven door Brandpepper25 augustus, 2011