Geen PageRank verlies door 301-redirect

Geplaatst op 29 september 2015
redirect
Soms moet de URL-structuur van een website verbouwd worden wanneer er een nieuwe website wordt gemaakt. Voor de URL-structuur betekent dit dat www.jouwdomein.nl/hier-de-naam.html www.jouwdomein.nl/hier-de-naam wordt. Het laatste stukje valt weg. Alle links die naar die eerste pagina gaan, krijgen dan een foutmelding na de installatie van Wordpress. De mythe bestond dat het maken van redirects slecht is voor de waarde van je website. Niet dus! Matt Cutts - vertelt daarover.

Wat is een 301-redirect?

Een redirect is een onmiddellijke en automatische doorverwijzing van de ene pagina naar de andere pagina. In bovenstaand geval zorgt een redirect dus dat iedereen die de oude URL nog gebruikt naar de nieuwe wordt doorverwezen. De bezoeker merkt er niets van, alleen is de URL in de balk anders dan waar ze op klikten. Dit kan trouwens ook van domeinnamen. Als je bijvoorbeeld www.gogle.com intypt wordt je automatisch doorverwezen naar www.google.com. Een redirect wordt ook een 301 genoemd, dat is de bijbehorende 'fout'-code.  Redirects worden gebruikt om de gebruiksvriendelijkheid van een website te verhogen.

Hoezo slecht voor Google?

De veronderstelling dat Google deze redirects niet waardeerde heeft lang bestaan. Stel dat website A (met PageRank 4) een link plaatst naar website B (PageRank 1). Website B verandert zijn domeinnaam en redirect de oude domeinnaam naar de nieuwe. Er werd verondersteld dat de waarde van de link van website A niet door werd gegeven. Maar dat is dus wel zo. Dus alle linkbuilders van Nederland: jullie hoeven niet alle verkregen links aan te passen naar de nieuwe domeinnaam. Zorg gewoon even voor een correcte redirect en je probleem is opgelost.

En wat zegt de Google-expert?

En natuurlijk laten we graag even Matt Cutts aan het woord om het verhaal af te sluiten.

Onze voordelen

  • Professioneel & persoonlijk
  • Binnen 4 uur reactie
  • Vrijblijvend en kosteloos advies
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Honderden klanten
  • Klantoordeel: 8,5